Sivut

tiistai 30. elokuuta 2016

Miten ottaa maksu vastaan?

Käytin viikonloppuna taksia, ja kuljettajan kommentti on jäänyt minua todella vaivaamaan. Keskustelumme liittyi maksutapaan sovittuamme ensin kiinteän hinnan matkasta. Maksoin matkan pankkikortilla ja luin nyt jälkeenpäin hieman käteismaksamisen tulevaisuudesta.

Kaikki ennusteet ja tutkimukset todistavat, että käteisen käyttö vähenee edelleen huomattavasti Suomessa(kin). Käteistä käyttävät eniten yli 65-vuotiaat, käteisen etuna pidetään mm. soveltuvuutta pieniin ostoksiin sekä sujuvuutta että nopeutta, ja käteiselle luonteenomaista on anonyymius. (Lähde: Suomen Pankin Katsaus käteisen käyttöön ja virtuaalivaluuttoihin, Maksuneuvosto 17.4.2015 Kari Takala)

Käteisen kustannus pienyrittäjälle on (huomioimatta säilytys- ja matkakuluja kotoa/toimistolta pankkiin) pankin rahanhuoltokulut eli muutamia euroja/kk.

Samaisessa Suomen Pankin katsauksessa on arvioitu maksutapojen muutoksia vuoteen 2020 mennessä seuraavasti: uudet mobiilimaksutavat korvaavat ensisijaisesti muovikortteja mutta syrjäyttävät myös käteismaksamista, koska anonyymiudella ei ole laajaa kysyntää. Ja esimerkiksi Nordean mukaan lähimaksaminen nelinkertaistui aikavälillä 02/2015 - 02/2016. (Lähde: http://www.nordea.com/fi/media/uutiset-ja-lehdistotiedotteet/News-fi/2016/2016-03-22-nordea-tuo-markkinoille-uuden-mobiilimaksamisen-sovelluksen.html )

Maksupäätteen hankinta tulee siis pienyrittäjillekin entistä välttämättömämmäksi, mutta sen kustannukset ovat kovat. Maksupäätevertailu.fi-sivuston mukaan jo pelkästään 2000 €/kk liikevaihdolla laite- ja maksuliikenteen provisiokustannukset ovat useita kymppejä kuukaudessa!

Perehdyttyäni asiaan siis vain pintaraapaisulla en yhtään ihmettele, että kuski tuohtui tingityn hinnan maksutavastani, vaikkakin olimme yhtä mieltä siitä, että lähimaksaminen on erittäin kätevää. Tulevatkohan rahanhuolto-/maksuliikennekustannukset keikahtamaan joskus toisinpäin vai miten tämä homma etenee?

sunnuntai 7. elokuuta 2016

Tiimi toimii

Kesä on siitä hyvää aikaa, että ihmiset liikkuvat paljon enemmän, ja niinpä tulee vaihdettua paljon myös ajatuksia leppoisissa kesätapaamisissa. Yhden kätevimmistä vinkeistä sain 30 henkilöä työllistävältä yrittäjältä, joka on saanut luotua ympärilleen toimivan ja luotettavan tiimin auttamaan yrityksen pyörittämisessä. Yrittäjien ja päättävien toimihenkilöiden työpäiviin tulee varmasti lukuisia keskeytyksiä ja muutoksia siihen, miten itse oli aamulla ajatellut päivän etenevän. Muutoksia ja uusia asioita pitäisi muistaa, ennen kuin ne pääsee tekemään. Edellä mainitussa yrityksessä tämä asia oli toteutettu niin, että tiimin jäsenet olivat luoneet Whatsapp-ryhmän. Kun kesken suorittavan työn tulee joku mieleenpainettava asia, he lähettävät sen ääniviestinä tiimille eli kirjoittamisen sijaan puhuvat sen samantien muille. Kätevää, kun tiimiläiset ovat päivän aikana fyysisesti eri paikoissa ja homma tulee heti delegoitua eikä asia unohdu päivänpäätteeksi!

(He, kenelle Whatsapp on vielä tuntematon, kerrottakoon, että se on puhelimeen itse ladattava ohjelma, joka toimii kuin tekstiviestien lähetys, mutta on käyttöominaisuuksiltaan laajempi ja edullisempi, koska se toimii internetin välityksellä.)

Toinen itselläni kokeilussa oleva työkalu on Dropbox. Dropbox on internetissä toimiva ohjelma, jonka avulla halutut henkilöt voivat jakaa ja muokata tiedostoja ilman, että niitä tarvitsee lähettää esim. sähköpostin liitteenä. Tällöin jokainen tiimin jäsen pystyy näkemään viimeisimmän version dokumentista ja halutessaan kommentoida sitä.

Itse olen Dropboxin käyttäjänä vasta lapsen kengissä. Yksinkertaisena esimerkkinä voin siis kertoa, että olemme suunnitelleet toimeksiantajayrityksen kanssa asiakashankintakampanjaa. Meidän tapauksessamme Dropboxiin on ladattuna Word-tiedosto, jonka sisällöstä olemme käyneet siellä keskustelua, ja voimme muuttaa ja lisätä siihen tarvittavaa tekstiä.

Näiden molempien ohjelmien käyttö vaatii minimissään älypuhelimen ja siinä käytössä olevan nettiyhteyden sekä kokeilevaa mieltä. Ja koska itse vasta aloittelen näiden ohjelmien ja toimintatapojen käyttöönottoa, kuulen mielelläni kokeneempien kommentteja ja vinkkejä näistä ja muista vastaavanlaisista palveluista.