Sivut

sunnuntai 4. marraskuuta 2018

Rentoutuksesta pelkkää hyötyä

“Rentoutus on muuttunut tajunnan ja fysiologian tila,” aloitti Jouko Mikkola.

Marraskuun ensimmäisenä perjantai-iltana mietin, mihin sitä oli tullutkaan lupauduttua. Seuraavana aamuna minulla alkaisi Hämeenlinnassa Rentoutusvalmentajan koulutus. Saadun oppimateriaalin mukaan kyseinen koulutus on mentaalisen valmennuksen perusta, ja kouluttajana toimii toiminnallisen neurotieteen asiantuntija, sensovalmentaja ja Suomen Hypnoosiliitto SHL ry:n puheenjohtaja Jouko Mikkola.

Luettuani materiaalin ennakkoon oli selvää, että kyseinen koulutus avaa minulle vain mahdollisuuksia tulevaisuuden kannalta. Rentoutumisen/rentouttajan taidosta olisi hyötyä oman oppimiseni ja työtehtäväni kannalta mutta voisin omalta osaltani auttaa myös muita taidon avulla. Niinkin yksinkertaisen asian kuin rentoutuksen hyödyt ovat laaja-alaiset mm.:
  • Stressinhallinta -> stressihormonin eritys hidastuu
  •  Elämänhallinta -> tasapainotila syntyy, jossa mm. univaikeudet vähenevät 
  • Yleinen hyvinvointi -> verenpaine laskee, hapenkulutus pienenee, aineenvaihdunta tehostuu
  • Immuunisuojan toiminta vahvistuu
  • Jännitystilojen hallinta -> lihasjännitys vähenee
  • Ahdistustilat vähenevät ja poistuvat
  • Kiputilojen hallinta -> lääkkeiden käyttö vähenee
  • Tehokkaampi oppiminen -> keskittymiskyky ja muisti kehittyvät
  • Itsearvostus lisääntyy
Ensimmäisen viikonlopun aikana opin, että rentouttaminen lähtee aina yksilön tarpeesta; rentoutusvalmentaja tarjoaa vain keinoja henkilölle itselleen ratkaisun saamiseksi. Opin myös että jokaisella on erilaisen tarpeen lisäksi erilainen tapa rentoutua, minkä vuoksi menetelmiä ja niiden yhdistelmiä on monenlaisia. Ketään ei voi pakottaa rentoutumaan, vaan tilanteesta on pystyttävä poistumaan, jos niin haluaa. Ja rentoutushetken on hyvä kestää enintään 20 min, mutta lyhimillään se on vain pari minuuttia, jos vastaanottajalla ei ole siihen enempää aikaa. Joka tapauksessa kahden päivän aikana olenkin saanut rentouduttua useammin kuin viimeiseen 10 vuoteen yhteensä!

Tästä viikonlopusta alkoi matka itsetutkiskeluun ja teorian opiskeluun, jotka ovat molemmat tärkeitä pohjatietoja rentouttajalle. Itsetutkiskelun kautta kommunikointi muiden kanssa paranee ja sitä kautta pystyy rakentamaan rentouttajalle välttämämätöntä luottamusta. Nyt tehtäväni on siis oppia ympäristöltä lisää omista vahvuuksistani ja tavoistani toimia. Koulutukseen liittyy myös, että teen itse rentoutusharjoituksia muille, ja kun dokumentoin hetket, käytän niitä oppimistilanteina. Nyt jo mielessäni mietin, kenelle kaikille voisin rentoutushetken tarjota...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti