keskiviikko 9. marraskuuta 2016

Menestyviä persoonia ja persoonallisuuksia

Osallistuin pari viikkoa sitten koulutukseen, jossa puhujana oli mentaalivalmentaja Jouko Mikkola. Koulutuksen aiheina olivat: työkaluja yrittäjän arjen haasteisiin sekä itsetuntemus voimavarojen ja menestyksen pohjana. Lyhyestä koulutusillasta minulle päällimmäiseksi mieleen jäi viesti, että on hyvä tiedostaa organisaatiossa niin kuin asiakkaissakin olevan minusta itsestäni poikkeavia ihmistyyppejä niin itsestään selvältä kuin se kuulostaakin. Vaikka tekemisen päämäärä olisi sama, keinot ja aikataulutus eri ihmistyypeillä ovat poikkeavia. Ja jotta hyvinvointi työssä ja työn tuottavuus voidaan saada mahdollisimman korkealle tasolle, tulisi nämä eri toimintatavat ottaa huomioon.

Olen aikaisemminkin kirjoittanut yrittäjän intohimosta (kts. kirjoitus HeHin toimisto) ja sen yhteydestä hyvinvointiin. Kun yrittäjä saa toteuttaa sitä ominta intohimoaan, hän kuluttaa vähemmän energiaa, mikä edelleen edistää hänen hyvinvointiaan, mikä puolestaan näkyy esimerkiksi työn, perhe-elämän ja muun sosiaalisen elämän kolminaisuuden tasapainossa. Ja sama toimii myös toisinpäin. Oman HeHin toimistoni puolesta tavoitteenani on tukea tätä yritysten ja yrittäjien ydintekemistä ja edistää näin työn tuottavuutta.

Toinen asia, mikä yritystoiminnassa syö vähemmän energiaa ja kasvattaa mielikuvaa yrityksestä on persoonallisuus. Tästä kirjoittaa mm. Sanna Jylänki Yrittäjien blogissa otsikolla Yrittäjä, ole persoona! On paljon kuluttavampaa miettiä jatkuvasti, mitä muut tekevät ja millaisia he ovat. Jylängin sanoin on sitä vastoin "paljon helpompi hengittää ja elää, kun ei tarvitse yrittää esittää mitään muuta kuin itseään. Se on muuten se henkilöbrändi." Ideoita yritystoimintaan kannattaa ottaa läheltä, omasta arjesta ja kokemuksista, vaikka ei koulutuksesta ja oppimisesta haittaakaan ole.

Hyvinvointia ja menestystä edesauttaakseen yrittäjänhän on ensin luotettava itseensä. Sen lisäksi hänen tulee voida olla ylpeä niin ikään omasta työstään mutta myös työntekijöistään ja kollegoistaan. Niinpä lisään tähän loppuun nämä mentaalivalmentaja Jouko Mikkolalta lainatut sparrauslauseet:

Nauti onnistumisesta!
Edistä oppimista!
Ole ylpeä omasta tekemisestäsi, tunnusta oma arvosi!
Luota itseesi!

2 kommenttia:

  1. Hieno kirjoitus! Kun ymmärrät omat toimintatapasi voit ymmärtää muita! Suurin työkenttä jotta nämä tulevat käytäntöön on asenne, toimintatapojen tarkistus, uudet hyvät käytänteet ja omien uskomusten kyseenalaistaminen. Näistä syntyy luottamus omaan työhön ja siihen pikku ripaus intohimoa niin....maailma on avoin!

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentista! Vaikka nuo mainitsemasi asiat on nopeat kirjoittaa, asenteen muutos ja uusien mallien oppiminen onkin sitten enemmän aikaa vievä prosessi. Siispä kärsivällisyyttä minulle ja muille menestystä metsästäville!

    VastaaPoista