Osallistuin maaliskuussa LähiTapiolan järjestämään Yrittäjien Iltakouluun, jonka aiheena oli Läsnäololla parempaan vuorovaikutukseen. Kouluttajana oli psykoterapeutti, näyttelijä Kari Ketonen, joka suurelle yleisölle onkin luonnollisesti tunnetumpi jälkimmäisestä työstään. Mutta osaa hän kieltämättä toimia kouluttajanakin!
Läsnäolo tarkoitti tässä tapauksessa ehkä eniten itsensä tuntemista ja kuulemista. Merkittävää läsnäolon ja oman itsensä oppimisessa on hengityksen tiedostaminen, ja sitä kautta jokaisen itsellään olevan tunteen hyväksyminen olivat ne sitten pelkoa, väsymystä, iloa, innostusta tai mitä vaan. Kuulostaako siltä, että juttu alkaa mennä liian henkevälle tasolle...? Vaikka tämän yksinkertaisempaa asiaa ei voisi olla, tarvitaan näköjään hieman ikä ja kokemus tekemään omat tehtävänsä, että itsensä hyväksyminen kaikkine tunteineen olisi helpompaa.
Mitä hyötyä sitten yrittäjälle olisi paremmasta läsnäolon tiedostamisesta? Jos yrittäjä suo itselleen vapauden kaikkien tunteiden tuomiin ajatuksiin säädellen samalla käytöstään normien ja vallitsevan tilanteen mukaisesti ja tämän myötä hän osaa kanavoida energiansa oikealla tavalla, se lisää hänen karismaansa haastavissa tilanteissa. Esimerkkinä voisi olla uuden asiakkaan tapaaminen tai vaikka julkisesti pidettävä yritysesittely, jotka ovat useimmille haastavia, jännittäviä tai jopa pelottavia tilanteita. Silloin kun yrittäjä myöntää itselleen, miltä hänestä ennen esiintymistilannetta tuntuu, hän ikään kuin sallii itselleen tuon epämukavan tunteen eikä se sen jälkeen tunnu enää niin pahalta. Luonnollisesti tämän jälkeen myös itse esiintyminen ei ole niin kuluttavaa, vaan sitä vastoin se on luontevampaa, helpompaa seurata ja myös uskottavampaa. Tämä on silloin sitä karisman voimaa, kun omat voimavarat ja tietoinen läsnäolo kyetään hyödyntämään haastavissa tilanteissa. Ja niitä jos jotakin yrittäjillä riittää!
Tähän liittyy siis voimakkaasti itsensä tunteminen sekä kehittäminen. Ja kuinka sopivasti tulikaan sähköpostiini kutsu Yrittäjien aamupalalle aiheenaan yrittäjän henkinen ja fyysinen hyvinvointi. Kokoonkutsujana ja yhtenä puhujana toimii Jouko Mikkola, joka osaa historiansa ja koulutuksensa puolesta varmasti nivoa yhteen nämä molemmat aiheet. Suosittelen lämpimästi kaikkia Hämeen yrittäjien jäseniä osallistumaan tähän tai vastaavanlaiseen tilaisuuteen.
Muna on kulttuurin katsomatta yhteinen luomisen ja uuden elämän symboli. Niinpä on tämän kirjoituksen myötä ilo toivottaa kaikille teille kalenterivuodessamme tätä hetkeä, jolloin munat on koristeltu ja nostettu esille!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti